Wat zijn opstellingen

De methode van familieopstellingen is ontwikkeld door gezinstherapeut Bert Hellinger in de jaren ’80. Inmiddels maken ook bedrijven, instellingen en organisaties met veel succes gebruik van de opstellingsmethode om problemen inzichtelijk te krijgen en op te lossen. In een opstelling kun je de problemen onderzoeken waar je in je dagelijks leven geen oplossing voor lijkt te vinden.

Je kunt een opstelling inzetten voor oa:

  • Keuzes en beslissingen die je wilt nemen
  • Vragen in je persoonlijke leven
  • Onderzoeken wat er nodig is om je stappen te zetten zodat je je droom kunt realiseren
  • Relaties en terugkerende conflicten
  • Vragen en moeilijkheden over de opvoeding van je kinderen. Daarbij krijg je tevens veel inzicht in de kernkwaliteiten van je kinderen
  • Gezondheidsproblemen die niet verbeteren
  • Kortom, we kunnen alles opstellen waar je tegenaan loopt en wat je graag zou willen onderzoeken

Hoe werkt het

In een opstelling staat jouw vraagstuk centraal. Na wat verdiepende vragen om de elementen en personen die in de opstelling opgesteld moeten worden helder te krijgen, kies je voorwerpen die een rol of persoon in de opstelling voor je kunnen vertegenwoordigen.

Door van een afstand naar de opstelling te kijken, kun je de waarnemer zijn van je innerlijke systeem en van je eigen worsteling. Door vanuit de verschillende rollen informatie te  ontvangen, krijg je het vraagstuk vanuit verschillende invalshoeken belicht.

We werken door tot de opstelling en je vraag een nieuw inzicht en een nieuw evenwicht hebben gevonden, zodat je blokkade is opgeheven en je zelf weer vrije ruimte ervaart om de stappen te zetten die je verlangt.

1 op 1

In persoonlijke coaching wordt gewerkt met tafelopstellingen, of met vloerankers. Bij een tafelopstelling gebruiken we voorwerpen die je zelf kiest, of papiertjes met woorden erop of houten poppetjes.
Wanneer we niet op tafel, maar in de ruimte werken, leggen we voorwerpen op de vloer (vloerankers) en stap ik als representant in en uit de verschillende rollen.

Wil je werken met jouw vraag? Neem gerust contact op.